Total Pageviews

January 15, 2018

Beginning Of 2018

Hello chuols :D sekian lama baru bersua.. ahakz~

Okay okay. Dah dekat seminggu jugak aku stay dekat Johor Bharu. Wuu finally after 4 months of marriage, we are able to stay together. Alhamdulillah is all i can say. Dekat dengan bandar, dekat dengan klinik, dekat dengan tempat kerja abang. Alhamdulillah. Allah bg rumah yg lebih baik. Small house doesn't matter, as long as i lived with my habibi.

Just rasa sikit terkilan bila ada suara-suara yang cakap aku taknak duduk dengan suami sebab aku nak rumah yang besar... Sebab cakap aku ni demand tinggi. Huhu deh deh. Aku pernah cadangkan just nak sewa bilik pun tak pe, asalkan duduk sekali dengan abang. Tapi yela, takkan nak stay bilik je. Nanti dengan badan dua yang besar ni susah jugak. After a month jugak search dekat mudah.my dapat jugak duduk rumah. Rumah comel je. Cukup untuk duduk berdua. Mana tau, ada rezeki anak dapat rumah yang lebih baik. Tapi skg pun da bersyukur. Hari-hari bangun dapat tengok muka suami. Lagi2 bila suami selalu cakap " terima kasih sebab sudi hidup dengan abg" wuaaa *mata masuk habuk*

Kami pun bukan dari family yang kaya awal2 kahwin nak kena duduk rumah dua tingkat. Slow-slow orang kata. Biar menyewa, susah senang rasa bersama. Tak gittue? Before dapat rumah dekat Kampung Melayu Majidee ni, ada jugak carik a few rumah. Jauh jugak, dekat skudai ade, taman daya ade. Semua da ade orang sewa tanpa sempat kami tengok. Ade sorang tuan rumah tu, he very kind tau. Aku cakap la, kalau dah ade orang sewa cepat2 bagi tahu kami. Senang la nak carik rumah lain, dia tak mcm tuan rumah lain. He's very kind. Dia whatsapp awal2, cakap da ade penyewa. Aku reply la, takpe lah bukan rezeki kami. Dia reply, "semoga puan dapat rumah yang lebih baik dari rumah saya" babeee! Im flattered. Sebab before this ade dua org tuan rumah tak bgtau awal2 tau. Penat2 kami datang dari Simpang Renggam pergi pusing satu taman nak carik rumah dia. Alih2 lepas dah berpuluh2 kali misscalled dia baru ckp "maaf da ade org". Sedih. Da la lapar,penat lg. Tak baik buat org mcm ni tau.

Cut the crap. Okay next story is bersyukur sebab dekat dengan klinik. Lebih kurang dari rumah aku ke KK Bahau la. Hahaha tapi kan aku baru g check up kat situ tadi. What i can say is, KK Bahau is so much better. Entahlah, baru skg rasa bersyukur. haha takpe laa ade la hikmah.... KK untuk ibu dan anak dekat sini kecik je. And DR pun cuma ade ahad/isnin. Hm, boleh la dari takde kan..

Anyway, dah 2018 dah..!

Berapa banyak azam uols?
Mine? Aku nak mulakan buku baru..

Sekarang ni lebih fokus pada family,kawan2 yang masih berhubung. Yang tak mau kawan tu takpa aih. Tak meninggalkan kesan pun..
I just love make time for people who make an effort to stay connect with me. Sekali kau keep in touch dengan aku 10x aku balas. Dont worry :)

New year's resolutions tu biar la Allah and husband je tau... Kita work harder and let the result be the noise kan..?

Apa2 pun doakan Nurul Nadiah & Muhamad Saiful Amnan sentiasa di mewahkan rezeki dan di beri kesihatan yang baik. Ada rezeki nak buat haji dengan suami&anak. Amin ya rabb :)

See yaa! xoxo.

THROWBACK GAMBAR SANDING HEHEHE NAK KAHWIN LAGI PLES HUHU~

October 06, 2017

Pray~

Pray when it hurts. When you are so down on your luck and you want someone to turn to. There are times when life hit you so bad and you start to lose hope in living. The thing that you rely on, starts to fade away. Just pray, Allah is near to you. He is Ash Shaafee, The one Who Cures.

Pray when you are happy. When you finally got all that you wanted and even more. When life is smooth sailing, everything seems to fall into places, when you are alternately smiling and laughing. Just pray. Its a test of gratefulness, because Allah is Al Akram. The most Generous. He gives even if we don't deserve it.

Pray when you have no idea whats is right or wrong. When life leave you with choices, to decide on things you clueless about. Just pray to Allah, because He is Al Muhaymin. The guardian. The One who Guides the mankind.

Pray to fill in the spaces, the gaps in between time you're doing nothing. Allah is Ar Raqib. The Watchful One. He is watchful of everything that you speak and do and He knows everything that you conceal.

Pray constantly and fervently in search of peace of mind and stability. When you finally understand the purpose of living, when its Allah you want to fill your heart, call Him because Allah is As Salam. The Source of Peace and Al Mukmin. The Inspirer of Faith. He gives imaan and Islam to whoever He wants.

Just pray. He is The Al Mujib. The Responder to Prayer.

Don't let a day pass by without making prayer to Allah :)

Jadilah hamba yang paling yakin dengan doa, namun yang paling redha menerima takdir-Nya :)

October 02, 2017

September 2017

September 2017 will always be my favourite month and memory. Ihiks! :)

Here's the list ;

5/9/2017- Khatam for the first time dengan guru (selalu khatam sendiri) 
6/9/2017-Luna deliver four cute kittens <3
7/9/2017- I turned 23th. Alhamdulillah :)
8/9/2017-Tied a knot with my man of dream. Also alhamdulillah
9/9/2017-Reception at Masjid Senawang. Saw many familiar faces.
11/9/2017-14/9/2017-Honeymoon di Kundasang & Kota Kinabalu
16/9/2017-Reception at Saiful Amnan's side
28/9/2017- Newborn baby. Kakcik's :)
29/9/2017- Along's birthday
30/9/2017-Angah's birthday

Alhamdulillah is all i can say. Semoga Allah pelihara semua yang saya sayang dunia akhirat.

Its almost one month since i get married to my husband. Ahakz! Still can't believe it. Wake up every morning next to my favourite person. hihi tapi sekarang tengah ldr la kan, sebab iols jaga hakak yang baru berpantang ni ha. Saba je.

Terima kasih abang,sebab redha je isteri dia duduk Bahau. Besar pahala abang. Semoga kita dua tabah dan kuat. Haha mengada kan?

Dah kahwin ni, semua kena dengar cakap suami selagi x bercanggah dengan agama. Kalau dulu masa tunang nak merajuk,tarik muka semua boleh lagi. Ha sekarang buat,free je dapat dosa kering. haha bila la nak berubah wahai Nurul Nadiah. Kaki merajuk ni susah la nak buang.

Tolong doakan nurul nadiah dipermudahkan segala urusan.. 

Anak? Hm,kita fikir nanti jelah ye. Kesihatan tak mengizinkan. Kalau Allah nak bagi,kite terima dengan hati terbuka. Tak planning pun nak ada anak dalam masa terdekat,maybe dalam setahun dua. Huhu~

I would like to dedicate this post to people who help me a lot during my wedding :)

1- Of coz mak ayah, banyak keluarkan duit untuk anak bongsu dia kahwin. Yang bagi anak dia kahwin,walaupun x secure job lagi. Uhukz!
2- Encik suami, yang sudi amik saya jadi isteri dia. hihi yang tak pernah give up nak tawan hati iols sejak Jan 2015 *muntah pelangi*
3- Adik beradik.... Dari mula sampai akhir tolong <3
4- Saudara-mara yang tolong macam2,sumbang duit,tolong masak untuk nikah. Banyak lah.
5-Mai,Iza,Koci,Leha,Nazrah,Ayu. Thanks datang sehari awal. Because i iz acah-acah nervous,padahal tak nervous pun. hihi
6- Tetamu yang datang hadiahkan wang,hadiah dan doa :) terima kasih.

Semoga Allah pulangkan segala kebaikan yang kalian buat padaku berlipat kali ganda xD

-okay belanja gambar sikit :)

I am blessed with these people around me. Love, nadiah






September 07, 2017

23th on 7.9.2017

Officially 23 alhamdullilah

Esok nak nikah dah.

hopefully semua berjalan lancar...

Amin~

Jemput datang


August 18, 2017

Percaya Itu Penting

It been awhile since my last post. huhuh

Pejam celik pejam celik tinggal lagi beberapa minggu aku nak tamatkan zaman bujang aku. Ceh cliche nya! Persiapan boleh dikatakan 70% complete. Aku perlu sediakan fizikal dan mental. Yang aku takut kehidupan selepas kahwin. Aku memang banyak berdoa semoga Allah permudahkan segala urusan aku.

Nampaknya Allah tunjuk satu-satu jalan nak mudahkan aku. First, makcik-makcik yang nak sponsor baju nikah dan bunga telur. Anak buah yang rela hati nanti nak tolong packing kan goodies. Kakak-kakak yang nak kongsi duit bagi dekat makayah. Ahhh the list go on. Alhamdulillah. Semoga yang baik kembali kepada mereka.

Tiga minggu lepas tengah syok2 keluar dating dengan Koci & Dabel chin, aku dapat email dari MyPac (malaysia professional accounting center) i was invited to do the interview and assessment. Since I cant meet their minimun requirement, aku tak berharap dapat. Dengan interview yg tak mcm interview. Entahlah, bila fikir balik aku nak sangat sambung ACCA. Ye tahu, boleh je self-sponsored. Tapi, imagine la i need to take P1-P4 to complete the ACCA. Satu subject je bape ribu tu? aaa aku rasa aku ada jati diri yang kuat mengatakan aku nak sambung ACCA. HAHAHA *evil laugh* aku nak kerja. Maybe buat part time. Aku nak kerja dekat company yg offer staff dia sambung professional paper tapi company tanggung. Boleh tak gitu?

Hm, bila dapat my final result slip. Pastu menjeri kekuat dalam bilik. Menyesal tak study betul2 awal sem dulu. To my dearly friend, please study hard and smart. You still have time to improve your grade point average. Doa selalu. Study hard and pray hard.

InshaAllah, 22/10/2017 aku convo for Bachelor In Accounting. Class of 2017. Semoga semua dipermudahkan. Lepas kahwin da kena start carik kerja dekat Johor Bahru.

Weeee, teringat dulu. Beria taknak ada pakwe dari Johor. hahah dari sekolah lagi tak berapa kenan dengan orang Johor, (mcm la org berkenan dengan kau nadiah) tapi sedara mara ramai dari Johor. huhu see Allah siap bagi pakej dapat suami orang Johor *sorry abg* semoga majlis perkahwinan kita dipermudahkan. Amin ya rabb

Aku tak boleh nak stop typing ni.

To whom it may concern, aku tak berharap sangat kalau korang nak ada a day before my akad nikah. Takpe aku faham memasing busy with life. Apa aku merepek ni. Plus a day before aku nikah tu ramai plak yang baru start kelas. haha sobss life

Dah tu jelah.. Goodnight xoxo!