Total Pageviews

November 05, 2013

My First Time Hiking {27/10/13}

Assalamualaikum semua pembaca Nadodress (muntah pelangi)

Hehehe seperti yang sedia maklum,aku tengah cuti. Kejap je. Sampai awal muharam,Rabu start kelas mcm biasa bro.

So quick update as well. Jadi,marilah kita mulakan dengan bismillahirrahmanirrahim

Seminggu lepas,first time aku join kelab kembara and first time hiking. Ya hiking. Setakat jogging dekat Bukit Taisho dekat Bahau tu pernah la,tapi x advanture sgt mcm dekat Bukit Kutu. Ha,mesti engkorang pelik kat mana Bukit Kutu ni kan?

Heheh,jangan kata engkorang.aku pun pelik. Dah la first time dengar Bukit Kutu,maun le aku berdekah 5 saat. Anyway,Bukit Kutu ni terletak dekat Kuala Kubu Bharu,dekat Selangor and yeah dekat dengan Minggu Sillaturahim UniKL Business School haritu :)

Mula-mula aku tak sangka boleh join hiking,sebab minggu tu da berjanji la dengan budak-budak ni nk p lepak TS ke main bowling ke. (gaya mcm takde assignments je) Tapi nawaitu tak betul,terus la join Iman,Farah,Farah Adam p hiking.

Aku ni nama je ahli kelab kembara,news dekat KUBIS pun aku tak tau. *nangis*

HAHAH,aku bila fikir balik bertapa semangatnya aku nak tamat kan dakian tu rasa nak gelak,menangis semua weh. Serious la,tak sangka orang debab mcm aku ni boleh daki bukit. Walaupun setiap 2 langkah nak berhenti. hahaha sedih tau. Patut boleh daki 3 jam jadi pat jam sebab berhenti. Nasib la ade kawan yang sanggup naik bersama.. (drama lebih beb)

So sebelum mulakan pendakian tu,aku sebenarnya duk tahan kencing dari Kampus Yayasan Selangor lagi. Tapi dah Sara (ketua ekspedisi) cakap nak rushing,terpaksa la wa simpan air dalam pundi kencing guwa ni selama 2 jam lebih. Waaa nasib tak kena batu karang :')

So sampai je kat sana,bajet jelah mcm ada tandas. Sekali ngaaaa la kau,semak samun belekur dan sebagainya. Teka la aku kencing cmne? hahah maigodd geli dohh,nasib la aku bawak wet tissue. Cara aku kencing tu? haha biasalah rahsia kerajaan bumi dan langit.ekekeke

 Gambar masa otw 

Cantik jep batu belah batu bertangkup tuuuu

Andai kata la aku boleh lompat,memang aku nak mandi dekat air terjun tuu :(

So mula-mula tu memang guwa semangat tau,bukan apa abang yang lead kitaorng tu handsome+sado. hahah astaga Nadiah. Tipu jelah,tapi mmg betul pun. wakakak no la.. Aku konon2 semangat la sebab nak smpai awal. Bajet mcm dekat jelah. Masa mula-2 jalan tu takde la naik bukit,ke apa ke. Sebab masa tu jalan mendatar jelah.

Sekali masa nak sampai 1/3 bukit tu aku rasa nak patah balik. AHAHAH gelak la weh. Belum pape lagi aku da gelabah. Pebenda tah. Serious rasa menyesal timbul dalam kalangan kami. Cewah. haha rata-rata aku interview budak-budak ni semua tobat taknak join KUBIS panjat bukit lagi.

HAHAH,nampak tak kitaorng physically tak kuat and also mentally tak tahan jugak? Babe,ni baru bukit kot. Last sem,seniors siap panjat Gunung Kinabalu kot. Phewww~ Lek lek. Tenang semua *usap dada*


My gambars,haha muka senyum en dalam hati meraung kau :'(

Aku rasa aku ni careless sangat la. Habis semua buluh,duri semua aku langgar. Jadinya seluar aku koyak,tudung tercarik,jari berdarah. Yeay padan muka padan muka Nadiahh~

Tapi,masa da smpai 2/3 bukit tu mcm worth it la weh aku panjat. haha walaupun aku ni tak dikira dalam golongan orng pertama yang sampai tapi bersyukur babe. Lawa gak view dia,lawa ke? Lawa kot. Mcm ular tedung :)

batu belah batu bertangkup,siapa jatuh memang free kena benjol heheh

kengkonon sador la ni,muka nak nangis je kan haha

So along the journey nak tawan Bukit Kutu tu kemain weh,hujan lebat. Kemain heheh dan takziah buat ambo sebab handphone rosak masuk air. Hm,nasib la dslr bagi abg ni jaga... Kalau tak mati aku kena belasah dengan angah wakakaka...

Gambar dekat ats bukit tak sempat nak amik sebab hujan lebat sgt. Ada gambar pun dekat Abang Upec tu. Hm,nanti la mintak kat dia :)

So masa sampai sana tu,hujan lebat. So mcm tak have fun sangat la,makan tengah hari kat sana dengan lapar,hujan lebat. Pasrah jelah,kalau tak makan maun takde energy kang. Takkan nak suh skuad abang sayang ayang tolong? hahahaha k kiddin~

Baru nak jet-jeyt dah touchdown dekat Bukit Kutu,sekali. Hm hujan. Hampa hampaaaaa hatikuu~ Takpe pasrah.

So Sara cakap ni first time dia bawak budak hujan lebat. And yeah,this is my first time. And hujan lebat gila. Aku jatuh tergelincir la,nasib la jatuh kat lumpur.xde la sakit sgt. 

Yang tak boleh blah masa nak seberangai sungai tu,kemain dak-dak ni siap peluk abang-abang sado. haha aku pulak yang malu. Maksud aku,kan hujan lebat gila then diaorng mcm buat tali la. HAH kesian Farah,da la 'comel' sekali peluk taknak lepas yeee? haha nakal nakal nakal~ ish 

So kitaorng naik pukul 11 am sampai bawah around 7pm. Kau kira la berapa lama naik dan turun. HAHAH dan aku tak tipu,bak kata Iman. Rasa mcm addict pulak naik panjat bukit. Hm,inshaAllah inplanning nak naik Broga Hill. InshaAllah,may Allah ease. Maybe week 3 in Nov kot. InshaAllah





So tiga photo diatas ialah summary bagi cerita ni. Ewahhh

Uwaaa~ Banyak benda lawak berlaku. Tak mampu nak cerita satu2,biar la menjadi memori cinta luka. Wakakakaka benci aii~

So seminggu lepas,memang sakit2 kaki la. Solat pun atas kerusi. HAHAh mcm orang tua da.. Nasib la Aliya,dengan Mai sanggup layan aku dengan Farah. hehehe thanks korang :*

Kata Sara,mula2 mmg mcmtu. Nanti lama2 biasa dah :) And im addict already ^_^ next time inshaAllah~

Jadi,hmmmm akhir kata.


Bye semuaaaaaa


Nadiah

May 22, 2013

Persediaan Matrikulasi (KOLEJ MATRIKULASI NEGERI SEMBILAN)

Assalamualaikum

hehehe tajuk di atas dah boleh angkat kening da.. ceyy saya terpanggil untuk meng-post pasal matrik.. Suasana macam mana.. LOL~ anyway im alumni KMNS 12/13 tak sampai sebulan pun lagi keluar matrik. Ada lah a few orang tanya how's matrik? Okay ke tak? Susah ke nak score? Kena buang ke kalau gagal? Macam-macam lagi.

So ni based on my pengalaman dekat matrik for almost one year. Untuk pengetahuan kalian semua (cewah) saya amik account. So life budak akaun dengan budak sc ade sedikit perbezaan. Sikit jelah. Dari segi time management.

Soalan pertama,matrik tu susah ke?

Okay ni jenuh saya nak jawab. Phew~ ajet! hehe okay ni first soalan saya tanya dekat ex matrik. Matrik ni tak dah la susah sangat,kalau kita struggle,buat apa yang lecture suruh insya Allah senang je flow kita nak berjaya tu. Tips nak berjaya kat matrik ni senang je,jangan couple and focus! hehehe tapi ade je yang couple maintain 4flat every sem. Bergantung pada rezeki masing-masing.

Soalan kedua,suasana belajar matrik macam mana?

Hmm,sebagaimana kalian tahu matrik ni kan ala-ala sekolah sikit. Tapi pack lagi dari sekolah. Bezanya dengan budak form six baju je. hehe okay okay. Start kelas pukul 8 smpai 11/12 pagi then rehat sampai pukul 2 (untuk sem satu) kadang-kadang sem satu ni bahagian kolej matrikulasi baik hati bagi rehat smpai 2/3 jam (for account) budak sc selalunya paling lama rehat pun 2 jam. Nak bagi tahu la kan, 1/2 jam rehat tak cukup sebenarnya. Dekat sinilah(matrik) awak semuakan akan menhargai masa (cewahh lagi) then lepas zohor sambung smpai pukul 4/5.. Selalunya budak account paling lama pun sampai pukul 4. Ada kuliah and tutorial. Untuk sc pulak tambah dengan amali. Kuliah ni mcm kita belajar teori la,then dekat tutorial class baru hentam lecturer dengan soalan bertubi-tubi hehe

Subjek budak akaun ada 4 perakaunan,ekonomi,pengurusan perniagaan,matematik. Extra subjects macam english,koko,agama dan kemahiran dinamika. Mesti pelik kan,kemahiran dinamika ni mcm dia latih kita punya attitude la. Gituuuu~

Soalan ketiga,pakaian macam mana?

Untuk ke kuliah/tutorial korang kena pakai baju formal baju kurung untuk perempuan,lelaki kena pakai baju kemeja dengan seluar slack hitam. Lelaki kena pakai stokin,perempuan nk pakai pakai la.. Takdak siapa nak check pun :D Kasut pvc hitam. Nak pakai colourful pun boleh,tapi kalau kena tangkap dengan fellow pandai-pandai jawab la. hehe peraturan matrik perempuan melayu tak diwajibkan pakai tudung. But hmmm as a Muslim kita tahu tutup aurat tu wajib kan? So fikir-fikirkan :) Pakaian koko nanti dapat masa minggu orientasi. Korang akan dapat 2 helai t-shirt. So far my batch baju koko paling lawa hehehe amboi riak pulak disitu. Just kidding ~

Soalan keempat,roommates macam mana?

Haa,faveret uols.. Dulu pun saya noob,kalau boleh nak roommates kawan sekolah menengah. Tapi dekat matrik dah ditentukan siapa roommates kita. Korang doa la bebanyk supaya dapat roommates yang baik hati,bertimbang rasa,amik berat,kaki study. Alhamdulillah la,saya dekat matrik dapat floormates yang baik awesome gitueee. Roommates pun besstt kerennnn~ hehe Mungkin korang akan dapat yg non-muslim. So respect la each other okay,tak lama pun kat matrik setahun/2 tahun ja :)

Soalan kelima,boleh bawa barangan electrik ke?

Jawapannya boleh sayang! :) Barang electrik tu mcm laptop ke ipad ke.. Jangan di bawak heater or iron. Sebab dah disedia kan dah. Dont worry. Macam kolej matrikulasi yang senior (lama) mcm KMNS,KMM korang kena save electrik sikit sbb semua dah centrelize kan. Kalau terlebih guna electrik nnt electrik down.. Susah wooo~

Soalan keenam,nak makan macam mana?

Heee,dont worry! Banyak gila cafe kat matrik.. Especiall KMNS,hehehe cafe D terdeabek okay! hehehe *thumbs ups* makanan korang kena beli sendiri. Takde dewan makan,just cafe. Kena beli sendiri. Kan dapat elaun,melantak la korang sampai gemuk sihat mcm saya *kening-kening* korang boleh pilih nak makan dekat cafe or bilik... Saya lebih suka makan kat bilik,nnt nak makan comot-comot takdak siapa pasan hehehe

Soalan ketujuh,kawan mcm mana?

Huuu~ kawan? Hm,kawan je dengan semua orng kalau boleh.. Tapi nak betul-betul kawan pilih la kawan yang benar hehe takde laa.. Pandai la pilih kawan. Nobody perfect kan,so pandai2 la.. Mungkin korang akan dapat kawan kaki study,kaki ponteng kuliah/tutorial,kaki tidur.. Semua la.. Tapi yang penting niat tu penting! heheh ttbe semangat! :)

Soalan killer,apa kelebihan matrik?

HAHAHA omg omg~ Ni lawak! Kelebihannya,matrik kan one of the fast track programme.. So ni advantage korang nak cepat dapat degree,dengan syarat korang punya pointer haruslah 3.0 above.. Nothing impossible.. Sebab matrik kan sambungan dari sekolah.. Yang penting stay focus!! Tapi kalau korang dapat asasi better amik asasi sbb degree pun dah dapat U tu jugak.. Kalau matrik kena isi balik UPU hermm hermm... Kalau diploma pulak 3 tahun paling singkat.. Tapi kelebihan budak diploma,diaorng belajar banyak benda. Kira expert gila gituue~ hehe

Rasanya sampai sini jelah soalan-soalan yang saya ingat hehe ada pape nak tambah sila jangan malu jangan segan.. Boleh la comment! :) hehe sharing is caring kannnnn *tayang love*

Btw matrik selalu je takde air and electrik.. So korang kena ready lah! hehehe serious nanti korang kena mandi dekat surau la,tandas kuliah la.. even mandi dekat rumah pensyarah kut ! hehehe

Kalau nak tau,saya sem satu main-main tau.. Macam blur2 sbb tak faham sistem pembelajaran matrik macam mana. Korang kena rapat dengan pensyarah.. Pensyarah paling banyak membantu,lepastu rakan-rakan and last diri sendiri! 

Yang penting nak berjaya tolong jangan ponteng kuliah dan tutorial.. Maka rugi lah mereka yang memonteng kelas! Serious talk,yelah bayangkan kalau boleh every week nak kena cover one chapter.. Dengan tutorial lagi. Memang pack!

Tapi saya banyak main-main la... Teruk gila.. Hmm tah apa la keputusan final exam PSPM 2 ni cane.. Doakan yaaa !

Last but not least,I hope that i might help some people out there yang nak p matrik 27/5 ni. Goodluck okay! Setting niat sebelum masuk matrik! Niat kerana apa? Lillahitaala~

Maaf terkasar bahasa terguris bicara ewaaahh~
Nanti share-share la pendapat anda di comment box bawah ni ^_^









GAMBAR MASA ORINTASI kihkih cowiii~