Total Pageviews

July 30, 2011

Perkhemahan Sekolah 2011

Assalamualaikum , ape khabar ? #trial spm

Dekat seminggu saya tak update blog , bukan ade cerita pun . Tapi , hari ini saya update pun sebab nak cerita pasal kem perdana yang awesome gila haritu #moodeksited . Saya memang excited nak cerita pasal kem ni . Almaklum lah , last kem kat sekolah . Lepas maybe dah tak de dah #cool

Okay let's begin;

First day hari Jumaat;-

Pagi Jumaat tu macam biasa pergi sekolah , siap bawak barang kem bagai . Beg memang taknak penuh lagi lah kan ? Macam pergi seminggu , padahal 3 hari je #excitedsgt . Masa pergi kan , pakai bas persiaran . Masing-masing excited gila . Dalam bas pun ngantuk . Sampai sana , err . Lapar takyah cerita r , sebab kat sana lunch sendiri . Sedih , tak beli nasi . Luckily i brought roti ! Dapat alas perut , big thanks to Syafiqah and Syakila for sharing me your meal :D





Dalam pukul 3 kot lepas semua cikgu datang . Cikgu Yusuf bagi taklimat sikit pasal kem ni . Antaranya , masak guna kayu api . Wuhuuuu , first time . Syok abis lah . Then , khemah boleh pilih kawan . Naseb khemah dekat je dgn kolam ikan #niceview .









Tgk gmbr tu , semua eksited pasang khemah . Bagi saya lah kan , saya sanggup naikkan khemah dari ttup khmah . ewww , rasa mcm gemuk je bila lipat balik . Khemah tu besar . Ni khemah masa saya pergi trip kat Pulau Redang #RinduPulauRedang . Satu khemah 4 orang , masa dekat PR 1 khemah 2 orang . Lagi syok lah kan ? haha ,

Lepas dirikan khemah , petang tu ade minum petang . Just imagine , setengah jam nak hidupkan api guna kayu . Btw kumpulan saya banyak bagi kerjasama . Kumpulan saya jugak ade chef  #benggangkejap  . Minum simple je , lepas magrib . Ade ice breaking #sukanya . Leha and Intan solat dalam khemah . Hewww ~ Masa ice breaking tak amek gambar pun , sebab segan kot :P  Malam ice breaking tu saya syik gelak je . A lot of fun . Yang paling tak boleh blah , masa 4 orang kena pilih tuk jadi Penghulu . Leha terlibat . Bagi saya Deepa kena bahan memang teruk lahh . Nasib tak nagis . Then Leha kena bahan dengn budak-budak ni syik kena BOOOOO je . Ouh yeahhh ! Ni pantun leha :-
Mak limah suka tergelak
HAHAHA
Nama saya Siti Zaleha

Belum habis pantun je dah kena boo . Sebab abang Fasi tu cakap , kena kan 4 orang bakal pmpimn ni habis-habisan . Finally , ramai yang sokong Deepa as our leader for 3 days 2 nights :) Its time to cooking . Actually kiteorg masak dari pukul 5 sampai 7.30 . Eh , best betul . Saya kan jakun sikit . Excited masak guna kayu api :P hihi . Malam tu makan ayam kicap dan sayur goreng :) Anna masak . Not bad laa . Saya nk masak sikit pon Ana tak kasi , baguihhh ! Hiii

Malam pertama tidur awal sikit , haaa . Yang tak boleh blahhhhh , malam tu saya kena jadi Sentery . Then tanye Hasrul sentery tu apa . Alaa mcm mak guard tu . Amboiii :) <-- jawapan saya tu :) Macam shift jugak laa . Satu malam dalam 4 orang setiap jam . Saya dari pukul 4-5 . haha saya dengan Asna jage dalm 20 minit je . Banyak abiskan masa dengn tidur kat luar khemah . Malam-malm sejuk gila . Saya jarang menggigil . Tu la cikgu pesan bwk selimut , tapi saya bajet mcm superwoman tahan sejuk . Nahh ! Amek kau , sejuk mengigil2 malam tu . Leha pun saya . Untung lah dalam khemah saya sorang je pakai selimut , Farah . Nak share dgn dia , tapi segan plak :P heheh , #staycool

Second day Hari Sabtu

Saya yang jadi sentery patutnya bngn awal dari kawan-kawan yang lain . Tapi terlajak tidur sampai pukul 5.45 . Perghh ! Kelam kabut nak cop bilik air , hehe . Last-2 dapat jugak . Saya , Intan , Leha satu bahagian , ade 3 bilik air . memang konker habis lah kn ? Hihi , mandi-2 je sejuk gila air dia . Hihi , but then lepas dah lama-2 tu rasa suam plak badan . Ecehhh !

Balik khemah , kemas tmpat tidur #mcmhostel . Dalam pukul 7 kot baru makan sarapan pagi , just air milo dengan roti telur . Okay lah tu , kena lah survive mcm tu :) Lepas makan je , terus g astaka ade sikit taklimat pasal jungle tracking . Hehe , 4 kumpulan buat jungle tracking , 4 kumpula buat ikhtiar hidup . So saya kumpulan 7 , kena buat ikhtihar hidup . Macam dekat kem2 sebelum ni , buat roti lili2 batang buluh tu .










Ini hasilnya :)



So lepas 1jam30minit buat benda ni , kena g jungle tracking . Dekat je , bukan hutan sangat . Cikgu cerita mcam gebang gila , 150 km lah . Haihh :) Tipah tertipu lagi . Then , Hasrul as a leader pun dengn pandai guna kompas . Hihi , satu cerita lawak ! Tak sangka kejap betul smpai kat check point akhir , rupanya kiteorg terlangkah 2 check point . Act ade 4 je check point . Perghh ! Nak cari bola ping-pong sikit punya susah . Amboihhhhh :) Sampai tangan Intan kena duri bagai #hercareless Naseb tak batal :)








Glad to say that my group is the first group yang samapi . Tapi 30 minit lebih . Yang part pertama , 20 minit je . Hebak gilaa ! Hehe , then macam orang balik sawah . Yang kesian hasrul kena turun kat kolam amek bola pingpong . (: lepas semua group dah kumpul . Cikgu Yusuf saja je kenakan peserta . Beliau suruh kiteorg trun kolam . Bapak aihh , sejuk gila air diaa . But best sgt ! Precious onee <3










Masa kena rendam bibir masing2 biru . Haha , okay cikgu Anuar geram gila . Beliau dengki Leha dengan saya lambat turun kolam , beliau simbah dengan air . Harhar , terrendam jugak saya dalam air . Lama gak lah kena rendam , peraturan siapa badan npk bahu kena rendam lebih lama . Siap main teka teki laa , budak laki meyampah gila . Hahah teka teki tah hape2 , then dah budak lelaki boleh naik , budak pmpuan kesian je kat dalam kolam lagi :9 sobssss :P haha , main teka teki degn ckgu plak . Haihh , tapi teka teki budak pmpuan bagi mcm2 , kelakar betul . Tergelak2 saya dalam air tu . #covermulut hehe





Lepas kena rendam ade sesi bergambar dengn kumpulan , lepas tu kena masak kot . Heaven best gila masak makan tegh hari :) Tee wie jei yang masak , kiteorng potong2 bahan , cikgu zairina tolong ajar dia :) ouhsome abis .







Lepas dah makan-makn semua , masa yang di tunggu telah tiba ! haha , ouh yeah . Iaitu , pergi satu tempat ni semata-mata nak main lumpur and main kayak and main rakit . Abes nyaa ! hehe Masa kat sana kan di separate-kan 4 group . saya group ketiga . Semua group saya budak cina , except saya :) sedih kejap . HAHA , then masa berlumba rakit tu , rakit group saya tak bergerak langsung . Naseb abeng hendsome tolong kami tolak rakit ,#trololol nak tunggu kiteorng sampai , mmg smpai kesubuh lah kan . HAHA












Paling awkward moment is ni haaa ;-




HOII , IKANG NI HIDUP LAGI WEYHH . Saya sangat teruja tengok ikan ni lompat2 lagi , aww . Ikang ni tuk bbq malam sabtu tu . Awesome . okay smbg balik . Lepas budak pmpuan main rakit , men takes turn . Huhu horror gila lah masa saya nak naik dari rakit #akibatberatbadan haha . Mula Hasrul tolong tarik , then Zenol . And finally Intan and Syafika :) hoho sorry saya memang berat . Tah hape2 , baru nak ngendeng2 dgn Hasrul haha #boome
 candid dari camera sir ramesh :) haha #chubbyme
Lepas tu budak lelaki pulak takes turn . Okay kelakar kumpulan Pravin , sebab syik jatuh je dalam air . HAHA , budak laki ni . Tgk budak pmpuan steady je :) hikhik . Then lepas mulakan pertandingan tu , kumpulan Hasrul menang lagi . Amboii . Mana taknya , group pertama yang naik rakit dulu :) hebak lah mung ni -_-













Lepas tu dah abis mainan air , balik je dari kem teruih . Balik2 takde air , how come weyh ? Bau mcm hamis je masing2 . haha terpaksa lah mandi dekat belakang tu . Phewww ~ Luckily budak lelaki tak balik lagi . Tapi untung siapa balik lambt , dapat kayak . Asna ! Akak jealous ouh dngn awak , hahaha :) hehe

Then , dah mandi wangi semua . Its time for BBQ ! Ouh yeahhh , bestya . Alhamdulillah dekat kem cikgu tak kedekut makanan , selalu ade banyak makanan . Macam mmbazir pun ade jugak . Ish ! Tapi tak pernah lapar lah dekat kem . Rezeki melempah ruah , goodie :) Malam tu makan ikan bakar , ayam bakau , hotdog goreng . Made from cikgu Zairina :) hikhik hebak cikgu kami ni:) Ikan bakar terbaik -_-' hotdog pon kiteorng pelahap gila :) haha ,

Then then ade satu sence dekat tmpt masak . Haha kelakar ! Intan je tahu kan intan ? Malu lah ai nak cerita :) hihi #blablabla







Eling is hungry :) ahah

Masa makan BBQ pun saya boleh tertidur . Nampak sgt saya penat ! haha lek la , semua orng penat weyh :P haha , best makan malam . Jadi orng wastern kejap Hihi . Saya dengan Intan makan nasi goreng dalam periuk , akibat takde pinggan lagi dah :) sobsss
Muka mamai mmg mcm ni creds to Ustazah Fadilah

Lepas makan tu , kiteorng ade malam kebudayaan . Setiap kumpulan kena buat persembahan . Okay bagus , kumpulan saya kumpulan pertama . Pheww~ Terbaik lah kan , hihi . Kiteorng menyanyi , Hasrul main gitar . Cikgu Zairina semgt gila , sampai ter-nyanyi laju . HAHA , tajuk lagu Change by Hasrul . Not bad la . Ramai yang clap for us haha :)

hasrul macam bapok buat tangan mcmtu #smile

Lepas tu ade group-group lain . Hihi group pertama paling lawak ! Sumpah , siap ade karam sigh halia lah , karam sigh karam tak timbul2 hehe . A lot of fun ! Kiteorng gelak2 je , tapi dont wory semua group gempak2 lakooo :) hihi , saya malas nak letak gmbr pasal yang tu . Hihi , kat fb yee :) Lepas dah abes persembahan tu ade lah sikit aktiviti supaya kiteorng takde lah mengantuk sgt kan . Then , saya selalu tidur . Capik banget sihh ! Yang paling lawok kan , setiap orang mesti ade penyakit tersendiri . Haihh ! Kelakar , untung lah Intan tak kena . Saya dengan Leha kena :) haha , Hasrul kena . Yang paling kelakar and real sakit is Fitri . Elok2 buat2 sakit , teruih sakit teruihh . Kesian nyaaaa . Tah macam mana boleh jatuh . Dia nak buat penyakit gila , dan2 jatuh . Kesian dia kena gelak :') haha

Then , lepas dah abes buat penyakit yang pelbagai tu . Ade aktiviti iaitu , jalan gaya sendiri . Selamat saya name yang first-first . Then , okay lah saya jalan macm teng-teng tu , intan jalan cara kebelakang , leha mengensot . Hoho mcm2 cara jalan ade . Hihi , then cikgu-cikgu pun kena jugak . HAHA , cikgu Fendi siap menyepak2 , haha . Ade 4 judges , ade yang saje je nak kena kan kiteorng . Last-2 semua settle up dalam pukul 3 .

Lepas dah jalan tu , ade lah budak2 junior yang tinggal . Then kak Maizatul kena marah depan2 , sebb dia kan budak senior . Tak tolong junior . Cikgu yusuf cakap kiteorng yang dah pass tu selfish . But then , cikgu yusuf mmg suka mengena . Dah menagis2 kak Maizatul tu , ttbe "happy birthday to you,happy birthday to you" semua mcm spontan je . HAHA , saya yang dah menagis pun tergelak balik :) haha . So happy birthday Kak Maizatul . Best letew dapat suprise party dekat Kem . Dekat sekolah baru hug akak :) hikhik

Okay semua dah tidur dalam pukul 3 . Masing2 bangun pukul 7 kot . Cikgu pun paham kot . Thangs so much lah ye cikgu ye :)

Last Day Ahad

Breakfast cikgu yang siap kan , kiteorng just kemas-kemas kan tempat masak . Bersihkan kawasan khemah and buat apa yang patut . Hihi , last things kiteorng buat , buat presentation pasal macam mana nak jadi pemimpin . Heaven yes ! Group saya yang pertama , hasrul tukang cerita dan terangkan . Yang lain pegang and ada yang tambah2 sikit . hihi . Best jugak laa . Teruihh lulus perbelanjaan kami nokk :) hihi

Then ade penyampaian hadiah , okay mcm sedih je masing2 nak tinggalkan kem kan ? :( tak pe lah , at least ade benda yang kita bawak balik :)

 peserta terbaik lelaki : Fakimi
 This is Deepa YB :) haha
Best teacher award :) haha
 Miss Kogila , peserta guru terbaik perempuan





KUMPULAN SAHSIAH TERBAIK IALAH KUMPULAN 8 
BANGGA SIKIT NOHH ! HAHA

Semua group dapat hadiah . Eh last day semua pakai baju yang sama (: okay nice one . Saya pakai macam hape tah ! haha , #kenakurusikit . Yeahh ! Best peserta award is Deepa and Fakimi . Congrats ! hihi . Banyak hikmah saya dapat . Contohnya , saya tak kenal dengan budak-budak bawah saya teruih jadi rapat . Hihi , sekarang saya baru tahu perangai manusia tu ade pelbagai ! okay , jangan biarkan emosi menguasai diri . Kalau awak dalam keadaan beremosi , satu benda awak buat pun tak jalan ! Akhir sekali , ade bnda yang tak besh ! Spec saya patah ! untunglah saya dapat spec baru #shadap

okay sampai sini saja dulu . Haihh ! Amik masa 3 hari nak susun cerita :) hihi ~ nanti saya update lagi ye . #sorry , entry ni mmg banyak gmbr ! Overlimit weyhhh ! Till then , bye .

Thanks for reading MINE !



Happy Ramadhan ye , tips semanis kurma . Kalau nak rohani anda tak penat , sebelum ramadhan solat sunat Taubat dulu . Mohon pada Allah agar di ringankan apa yang berat ! InsyaALLAH ,

Next mission , TRIAL ! Boo